Tišina

2021.

Tišina nije samo odsustvo zvukova, prestanak delovanja ili san, već mesto gde možemo čuti sebe, prostor za dublju spoznaju. Ona nije krajnji cilj već preduslov, polazište sa kog delujemo u pravcu istraživanja, stvaranja i spoznaje.

Tišina spolja ne podrazumeva tišinu iznutra. Često su unutrašnja stanja daleko bučnija od spoljnjih zvukova. Osetiti tišinu u potpunosti, značilo bi osetiti svoje istinsko biće, izvan emotivnog uplitanja i neprestanih bučnih misli. Kao što je mrak najbolja scena za pojavu svetlosti, tako je i tišina najbolje mesto za spoznaju, razvoj i kreaciju.

Na posletku, sve što se kreće vibrira, od najmanjeg molekula do samog univerzuma. Sve što vibrira proizvodi neku vrstu zvuka. Naše čulo sluha je uvek aktivno. Koje ćemo zvukove slušati, stvar je našeg odabira.

Izvod iz teksta Ivane Bašić: "Smisao sudara, spajanja, večnog kruženja žive i nežive materije, ostaje nedostupan onome ko ne može da pomeri fokus sa spoljnih, haotičnih i bučnih nadražaja i senzacija na prostor unutar sebe, sa neprekidnog ponavljanja mena na neponovljivi trenutak sadašnjosti, na neizrecivost prisustva i zov bitka, koji je slutnja večnosti. Opus Tišina Lidije Živković i Darka Kuzmanovića poziv je ka toj slutnji."

Tehnika: Akril i zlatni listići.